Krokiety jajeczne z szynką i porem
Krokiety jajeczne z szynką i porem to przepyszne danie, które idealnie nadaje się na każdą porę dnia. Pracochłonne, ale zapewniam, że warto spędzić trochę więcej czasu w kuchni, by móc później delektować się ich smakiem. Gwarantuję, że tym daniem zachwycicie domowników i gości. 😀 Można je podawać z sosem, ale ja uważam, że same smakują wystarczająco dobrze. Chcecie przepis? Proszę bardzo. 🙂
Krokiety jajeczne z szynką i porem – składniki
Farsz:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 200 g szynki
- 200g startego żółtego sera
- 1 duży por
- masło (do smażenia ok. 2 łyżki)
- musztarda (ok. 1 łyżeczki)
- majonez (ok. 2 łyżki, opcjonalnie gęsty jogurt naturalny)
- sól
- pieprz
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 3 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
Każdy ma swój ulubiony przepis na naleśniki, ja korzystałam z tego, ale jeśli macie jakiś sprawdzony śmiało z niego skorzystajcie. 🙂 A może się ze mną podzielicie przepisem na najlepsze naleśniki? 😛
Panierka:
- mąka
- jajka
- bułka tarta
Ilości ile Wam wyjdzie. 🙂
Krokiety jajeczne z szynką i porem – przygotowanie
Naleśniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, sól, mleko i wodę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Później dodaj roztopione, wystudzone masło lub olej roślinny. Mieszaj do połączenia się ciasta. Rozgrzej patelnię, jeśli nie masz naleśnikowej, użyj takiej z jak najcieńszym dnem. Naleśniki smaż aż się zarumienią z każdej strony.
Farsz
Zaczynamy od pora, całego kroimy drobno i przesmażamy na maśle do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce, to samo robimy z jajkami. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy kukurydzę, majonez i musztardę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Etap końcowy
Na każdy naleśnik nakładamy ok, 2 łyżek farszu, zaginamy boki do środka i zawijamy w rulon. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. I gotowe. 🙂
Mam nadzieję, że spodobał się Wam mój przepis. W komentarzach dajcie znać, czy go wypróbowaliście i jak Wam smakowało. A może macie jakieś swoje ulubione krokiety? Z jakim farszem? Chętnie poznam Wasze pomysły.
Smacznego! 🙂
Brak komentarzy