Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynka to doskonała propozycja na spotkanie z przyjaciółmi. Szybka i prosta w przygotowaniu przekąska będzie wspaniałym elementem każdego spotkania i z pewnością szybko zniknie z talerzy. Ślimaczki najlepsze są na ciepło z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego, ale myślę, że skomponuje się doskonale i z każdym innym. Łapcie przepis i do dzieła! 😀
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką – składniki
Do przygotowania ślimaczków z ciasta francuskiego będziecie potrzebować kilku produktów:
|
|
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką – przygotowanie
Krok 1. Przygotowujemy produkty?: szczypiorek i paprykę kroimy w drobną kostkę, ser i szynkę w trochę większą. Dla ułatwienia ser i szynkę można układać, również całymi plastrami.
Krok 2. Rozwijamy ciasto francuskie i rozsmarowujemy na nim cały serek. Posypujemy szczypiorkiem i papryką, jeśli używamy to również kukurydzą. Na koniec układamy szynkę i ser.
Krok 3. Całość zawijamy w rulon i kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 1,5-2 cm.
Krok4. Ślimaczki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy z termoobiegiem 15-20 minut aż się ładnie zarumienią.
Krok 5. Wyciągamy i podajemy na ciepło z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego lub każdego innego, jaki tylko lubimy. 😉
Smacznego!
Jeśli lubicie przekąski z szynką i serem polecam Wam pyszną sałatkę z makaronem ryżowym. Sprawdzi się doskonale na każdą okazję, przepis poniżej:
Brak komentarzy