Pulpety w sosie pomidorowym bez smażenia
Pulpety w sosie pomidorowym to pyszne i syte danie, w sam raz na takie chłodne dni, jak teraz. Smakują doskonale zarówno z ziemniakami, ryżem, jak i makaronem. Polecam dla wszystkich, którzy mięso mielone lubią nie tylko w formie kotletów. Polecam. 🙂
Pulpety w sosie pomidorowym – składniki
|
Pulpety w sosie pomidorowym – przygotowanie
Krok 1. Na patelni roztopić masło lub inny tłuszcz, którego używacie. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do momentu zarumienienia, odstawić do ostygnięcia.
Krok 2. Do miski wkładamy mięso mielone. Dodajemy bułkę tartą, jajko, łyżeczkę majeranku i lubczyku, sol, pieprz. Przeciskamy przez praskę czosnek. Na koniec wrzucamy ostygniętą cebulę i mieszamy wszystko na jednolitą masę.
Krok 3. Z gotowego mięsa formujemy średniej wielkości kulki. Następnie wkładamy je do lodówki na około pół godziny.
Krok 4. Przygotujmy marchewkę, ja starłam ją na tarce na dużych oczkach, ale jeśli wolicie, możecie pokroić ją w kostkę. 🙂
Krok 5. Potrzebny będzie średniej wielkości garnek, najlepiej szeroki, żeby wszystkie pulpety zmieściły nam się na jednym poziomie. Wlewamy do niego wodę i dodajemy 1 kostkę rosołową. Gdy bulion się zagotuje wrzucamy ostrożnie pulpety i przygotowaną wcześniej marchewkę. Gotujemy ok. 20 minut.
Krok 6. Gdy pulpety będą już gotowe wyjmujemy na talerz i zabieramy się za sos. 🙂
Krok 7. Sos – potrzebny będzie koncentrat pomidorowy, mąka i śmietana. W małą miseczkę odlewamy trochę wywaru, tak z ok. chochelkę. Dodajemy resztę (koncentrat, mąkę i śmietanę) i szybko mieszamy. Gotową zawiesinę wlewamy do garnka, cały czas mieszając, zagotować.
Krok 8. Na koniec do wywaru wrzucamy pulpeciki i gotujemy jeszcze chwilkę, jeśli jest taka potrzeba doprawić solą i pieprzem.
Krok 9. Jemy! Bierzemy talerz wykładamy na niego ryż/makaron/ziemniaki, układamy pulpety, polewamy sosem. Można udekorować koperkiem. Smacznego!
Jeśli lubicie dania z makaronem polecam inny mój przepis:
Brak komentarzy