Pizza domowa, przepis, że palce lizać!
Nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy. ;p A co jeśli moglibyście cieszyć się jej smakiem w domowym zaciszu za niewielkie pieniądze? Pizza domowa jest najlepsza, a w dodatku sam dobierasz sobie ulubione składniki. Dziś mam dla Was przepis na pizzę jak z pizzerii. Z pewnością zrobicie nią furrorę na każdej imprezie. A a jej przygotowanie będziecie potrzebować tylko pół godziny. I to wliczając w to czas pieczenia! Zainteresowani? Łapcie przepis. 😛
Pizza domowa – składniki
Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować:
- 3 szklanki mąki (najlepiej tortowej, można też 2 szklanki tortowej i 1 szklanka pszennej typu 500)
- 1 niepełna łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie:
– przyprawy do smaku np. zioła, czerwona papryka w proszku, czosnek granulowany
– płatki owsiane lub otręby pszenne do wzbogacenia mąki - 1 szklanka ciepłej wody
- 5 dag świeżych drożdży piekarskich
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek (uwaga: oliwa intensywna w smaku)
- szczypta cukru
Na sos pomidorowy:
- 3 solidne łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- zioła do smaku (np. przyprawa włoska)
- woda do rozcieńczenia
Moje przykładowe dodatki:
- cebula
- brokuły
- ser żółty
- mozzarella
- oliwki
- salami
- szynka
- boczek
Pizza domowa, jak z pizzerii – przygotowanie
Krok 1. Aby przygotować ciasto, najpierw mieszam dokładnie suche składniki.
Krok 2. Drożdże wkruszam do kubka, mieszam z ciepłą wodą, olejem i cukrem. Gotowy płyn wlewam do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatam ręką (wystarczy 2-3 minuty).
Krok 3. Gotowe ciasto odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem (jeśli się spieszę, to naczynie, w którym ciasto wyrasta, wstawiam do miski z ciepłą wodą, rośnie szybciej).
Krok 4. W tym czasie przygotowuję sos, mieszając wszystkie składniki do dokładnego połączenia.
Krok 5. Kroję składniki na wierzch pizzy. Odstawiam na bok.
Krok 6. Rozgrzewam piekarnik do 250ºC. Do czasu gdy się nagrzeje, pizza będzie gotowa do włożenia.
Krok 7. Na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej (folię koniecznie wysmarować tłuszczem, żeby pizza dobrze odeszła po upieczeniu) formuję z gotowego ciasta placki (koło, kwadrat -wg uznania). Ja lubię na cienkim cieście, ale z tego przepisu wyjdzie także świetna pizza na grubym spodzie.
Krok 8. Smaruję sosem. Obkładam według uznania, ale polecam najpierw ser (bezpośrednio na sos), a dopiero na niego pozostałe składniki. Przyprószam ulubionymi przyprawami lub ziołami (np. oregano lub przyprawa włoska).
Krok 9. Gotową pizze przekładam na rozgrzaną w piekarniku blachę. Piekę w rozgrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu (najlepiej w termoobiegu, choć to niekonieczne) przez 8-10 minut. Czas pieczenia zależy od składników wykorzystanych do obłożenia pizzy.
Krok 10. Upieczoną pizzę zdejmuję z papieru (folii aluminiowej, blaszki do pizzy), na którym się piekła i przekładam na kratkę (ruszt), żeby odparowała od spodu. To gwarantuje cudowną chrupkość pizzy. Czekam 1-2 minut. W tym czasie wkładam do piekarnika drugi placek. Po ok. 2 minutach można kroić i podawać.
Smacznego!
Jeśli lubicie takie domowe fast foody polecam również inny mój przepis:
Brak komentarzy