Tortilla z kurczakiem – domowo i pysznie
Tortilla z kurczakiem to chyba jedno z najbardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej. Syta, pełna warzyw i smacznego mięsa, syci, a przy tym smakuje fenomenalnie. Kiedyś często jadałam ją „na mieście”. Dziś postanowiłam zmierzyć się z nią samodzielnie. Może nie wyszło mi jakoś super pod względem wizualnym, ale za to pysznie. ;P Ja najadłam się już jedną, mega syta, polecam. Pierwszy raz przyszło mi też zmierzyć się z plackami robionymi własnoręcznie. 😀 Mega wyzwanie, bo szczerze mówiąc, z naleśnikami mam mega problem. Ale, jak to mówią, trening czyni mistrza, więc myślę, że następnym razem wyjdzie lepiej. Jeśli chcecie poznać mój przepis, czytacie dalej. 😉
Tortilla z kurczakiem – składniki
- placki do tortilli, można kupić gotowe, ale jeśli chcesz zmierzyć się z nimi samodzielnie będziesz potrzebować: 2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej), pół łyżeczki soli, 200 ml gorącej wody, 3 łyżki tłuszczu – masło, smalec (ja użyłam oleju kokosowego)
- pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- sałata rzymska
- papryka
- ogórek świeży
- kukurydza (pół puszki wystarcz)
- ser feta
- pomidory (max 2)
- sos czosnkowy: jogurt naturalny, koperek, świeży lub mrożony, 2-3 ząbki czosnku, pieprz, sól
Tortilla z kurczakiem – przygotowanie
Tortilla z kurczakiem – placki
Przygotowania zaczęłam od placków. Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy tłuszcz i stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto najlepiej wyrabiać widelcem. Całość wyrabiamy chwilę i formułujemy jednolitą kulę, aż będzie gładka. Zawijamy w folię i odstawiamy na ok. godzinę. Nie wkładać do lodówki, Ciasto trzymamy w temperaturze pokojowej.
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kulki, powinno wyjść ich, kilkanaście. 🙂 Układamy je na stole, przykrywamy czystą szmatką, by nie obeschły i odczekujemy kolejną chwilę, minimum 10 minut, maksymalnie półtorej godziny.
Każdą kulkę trzeba rozwałkować na bardzo cienki, okrągły placek. Rozgrzewamy suchą patelnię i układamy na niej rozwałkowane ciasto. Po ok. 30 sekundach na cieście powinny pojawić się pęcherzyki powietrza i brązowe plamki, wówczas przewracamy na drugą stronę i znów, ok. 30 sekund trzymamy. Przewracamy po raz kolejny i znów odczekujemy ok. 15-30 sekund. Gotowe zdejmujemy z patelni i układamy na stosiku. W ten sam sposób smażymy wszystkie placki. Gdzieś przeczytałam, żeby gotowe placki trzymać pod wilgotną ścierką, Łatwiej będzie później w nie zawijać, w moim przypadku faktycznie pomogło 😛
Tortilla z kurczakiem – sos
Do miseczki przelewamy jogurt naturalny. Przez praskę przeciskamy czosnek i wrzucamy koperek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wymieszać odstawić do lodówki, żeby się „przegryzło”.
Tortilla z kurczakiem – środek
Pierś z kurczaka kroimy na kostkę, przyprawiamy i smażymy na złoto, odstawiamy do ostygnięcia. W większości przepisów, jakie widziałam wszystkie składniki przygotowujemy oddzielnie i później układamy na placku. Ja postanowiłam zmieszać je wcześniej – wyszła w sumie całkiem pyszna sałatka 😛 – i tak przygotowaną mieszankę układałam na plackach. A więc tak: pomidory, paprykę ser feta, ogórek kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dosypujemy kukurydzę, a sałatę rzymską rwiemy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do miski. Na koniec dodajemy usmażonego kurczaka i całość mieszamy. Gotowe.
Tortilla z kurczakiem – i gotowe
Na stole układamy placek, smarujemy sosem i na lewej stronie układamy farsz. Dół zawijamy do góry, a później od lewej zawijamy tortillę w rulon, można zawinąć w folię aluminiową, żeby było wygodniej jeść. 🙂 No i w sumie to tyl, gotowe. Mam nadzieję, że wyjdą Wam równie smaczne, jak mi.
Polecam inny mój przepis: Krokiety jajeczne z szynką i porem
Brak komentarzy