Raffaello to przepyszne ciasto, bardzo słodkie i bardzo proste w wykonaniu. Dlaczego zdecydowałam się upiec je właśnie teraz? Z utęsknieniem czekam na śnieg za oknem, a że wciąż go brak i raczej nic nie zapowiada, że w najbliższym czasie się to zmieni. Postanowiłam załatwić sobie biel w kuchni, tylko, jak stworzyć całkiem białe danie? Tak wpadłam na pomysł wykorzystania wiórek kokosowych i bitej śmietany. 😀 Co z tego wyszło? Czytajcie dalej, by się o tym przekonać.
Kokos nigdy nie był moim ulubionym składnikiem kulinarnym. Zaczęłam się do niego przekonywać, gdy zainteresowałam się zdrowym odżywianiem. Poszukując bardziej wartościowych zamienników popularnych produktów trafiłam na olej kokosowy. Cóż to za cudo! Ma tak szerokie zastosowanie, że zajęłoby mi mnóstwo czasu, żeby wszystkie je tu przytoczyć. Polubiłam kokos na nowo i mimo że staram się utrzymywać prawidłowe odżywianie, czasem pozwalam sobie na chwilę zapomnienia. Raffaello zdecydowanie jest warte grzechu! 😀
Raffaello – składniki
Do przygotowania biszkoptu będziecie potrzebować:
- 6 jaj,
- 25 dag cukru
- 8,7 dag mąki pszennej,
- 8,7 dag mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Do przygotowania masy kokosowej potrzebne będzie:
- śmietanka kremówka (30% lub 36%) x 2,
- śnieżka x 2,
- biała czekolada bez nadzienia x 2,
- 2 paczki wiórek kokosowych.
Raffaello – przygotowanie
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek, pamiętajmy, żeby miska na białka była sucha. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie łączymy, żeby nie zepsuć struktury białek. Na koniec dodajemy obie mąki, przesypując je przez sito. Mieszamy, gotowe ciasto przekładamy do formy (ja użyłam kwadratowej blaszki). Pieczemy w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub to tzw. suchego patyka.
Masa:
Śmietankę kremówkę ubijamy ze śnieżką na sztywną masę. Czekoladę rozpuszczamy na parze, nie wolno zagotować. Oziębiamy i dodajemy ubitą śnieżkę ze śmietaną. Do całości dodajemy wiórki kokosowe.
Upieczony biszkopt rozkrajamy i nasączamy (ja użyłam wodę z cytryną). Przekładamy masą kokosową, gotowe wstawiamy do lodówki. Smacznego! 😀
Brak komentarzy