Jesienne ciasteczka – na jesienną chandrę!
Jesienne ciasteczka na jesienną chandrę. Najlepszy pomysł na umilenie sobie czasu z wieczorną książką i gorącą czekoladą. Mmm…uwielbiam takie momenty i pewnie nie tylko ja. 😀 Robienie ciasteczek to naprawdę świetne zajęcie zwłaszcza na wspólne chwile z dziećmi. Mi pieczenie pomaga rozładować nadmiar negatywnej energii, jeśli chcecie poznać kilka ciekawych przepisów na jesienne ciasteczka, koniecznie czytajcie dalej, nie pożałujecie. 😀
1. Jesienne ciasteczka – ciasteczka orzechowe
- 1,5 szkl. mąki,
- 0,5 szkl cukru (ja użyłam brązowego, trzcinowego),
- 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich,
- 0,5 kostki masła lub margaryny,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cukier migdałowy,
- opcjonalnie można dodać miód i przyprawę korzenną,
- jeśli ktoś ma ochotę można również je udekorować dowolną polewą lub przełożyć ulubionym dżemem.
W jednej misce ucieramy masło, dodajemy jajko i stopniowo cukier i cukier migdałowy, ucieramy na puszystą pianę.
W drugim naczyniu mieszamy pozostałe suche składniki.
Następnie o ubitego masła dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko do połączenia się w jedną całość. Zakrywamy ciasto folią i chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki odrywamy po kawałku ciasta, formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie naciskamy kulkę, żeby rozpłaszczyła się na papierze na grubość max. 0,5 cm (mi różnie wychodziło ).
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy 10-15 min.
Po upieczeniu zdejmujemy na kratkę, żeby ostygły i stwardniały.
2. Jesienne ciasteczka – ciasteczka owsiane
- 1 szkl. mąki,
- 2,5 szkl. płatków owsianych,
- 1 jajko,
- 1 aromat waniliowy,
- 200g miękkiego masła,
- 3/4 szkl. cukru (ja użyłam brązowego, trzcinowego),
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli
Czynimy podobnie, jak w przypadku ciasteczek orzechowych.
W jednej misce ucieramy masło, dodajemy jajko i stopniowo cukier, dodajemy aromat waniliowy i ucieramy na puszystą pianę.
W drugim naczyniu mieszamy pozostałe suche składniki.
Następnie o ubitego masła dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko do połączenia się w jedną całość.
Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie naciskamy kulkę, żeby rozpłaszczyła się na papierze.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy 10-15 min.
Po upieczeniu zdejmujemy na kratkę, żeby ostygły i stwardniały.
3. Jesienne ciasteczka – ciasteczka z czekoladą
- 2 szkl. mąki,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 kostka masła,
- 1 cukier waniliowy,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 1 jajko,
- czekolada, najlepiej zwykła mleczna
W tym przypadku ucieramy najpierw masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Później dodajemy jajko, miksujemy. Dorzucamy stopniowo mąkę i resztę dodatków. Mieszamy do połączenia się składników w jednolitą masę.
Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie naciskamy kulkę, żeby rozpłaszczyła się na papierze.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy 10-15 min.
Po upieczeniu zdejmujemy na kratkę, żeby ostygły i stwardniały.
4. Jesienne ciasteczka – ciasteczka kokosowe
Najprostsze w wykonaniu (i zdaniem mojego chłopaka najlepsze) ze wszystkich i mają bardzo mało składników:
– 20 dag wiórek kokosowych,
– 4 białka,
– 1/2 szkl. cukru (ja użyłam brązowego, trzcinowego),
– szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec wsypujemy cukier. Na koniec mieszamy z kokosem.
Wkładamy masę na blaszkę, najlepiej łyżką, kształt dowolny.
Pieczemy w temperaturze 175°C ok. 15 min.
Korzystajcie, pieczcie, komentujcie, dzielcie się ze mną swoimi pomysłami na ciasteczka i nie tylko. Wkrótce wrócę z innymi ciekawostkami. Smacznego!!!
Brak komentarzy