Muffiny cytrynowe z owocami i czekoladą
Dużo u mnie ostatnio muffinek, ale są tak pyszne i tak łatwo i szybko je się robi, że nie mogłam się oprzeć i znów je wyczarowałam. Tym razem skusiłam się na muffiny cytrynowe z owocami i czekoladą. Jeśli tak, jak ja lubicie takie małe, co nieco – łapcie przepis. 😛
Muffiny cytrynowe z owocami i czekoladą – składniki
Ciasto:
- 250 ml jogurtu lub kefiru lub maślanki
- 125 g masła, roztopionego lub oleju roślinnego
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowaniu cukru wanilinowego
- 2 i 1/2 łyżki startej skórki z cytryny
- 2 jajka
- szczypta soli
Dodatki:
- owoce (ja użyłam takich w syropie z puszki, ale mogą być dowolne, jakie lubicie)
- czekolada (mleczna, z orzechami, gorzka, dowolna)
Do pieczenia:
- blaszka do muffinek
- papierowe papilotki
Muffiny cytrynowe z owocami i czekoladą – przygotowanie
Krok 1. Czekoladę i owoce kroimy w drobną kostkę, odstawiamy.
Krok 2. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier wanilinowy, znów mieszamy.
Krok 3. Do drugiej miski wlewamy jogurt (kefir lub maślankę), roztopione i ostudzone masło (lub olej roślinny) i wbijamy jajka. Roztrzepujemy całość do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4. Delikatnie przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Krok 5. Dzielimy ciasto na 2 równe części – najlepiej rozlać do dwóch misek. Do jednej wrzucamy pokrojoną w kostkę czekoladę, a do drugiej owoce. (Owoce można też powciskać, gdy już uzupełnimy masą papilotki. Technika dowolna.) 🙂 Krótko mieszamy.
Krok 6. Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami i uzupełniamy je masami, tak mniej więcej po łyżce na papilotkę.
Krok 7. Muffinki pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180ºC. Gotowe!
Brak komentarzy