Rurki z kremem budyniowym – moje pierwsze w życiu!
Dziś Tłusty Czwartek, a ja postanowiłam, zamiast tradycyjnych pączków, przygotować coś innego. Mój wybór padł na rurki z kremem, ponieważ chciałam przy okazji zmierzyć się z czymś, czego wcześniej nie robiłam. Przepis zapożyczyłam od mojej cioci, u której jadłam je kiedyś po raz pierwszy. Bałam się, co z tego wyjdzie, ale uwierzcie mi – wyszły pyszności! Jeśli też chcecie móc delektować się pysznym smakiem domowych rurek z kremem, koniecznie czytajcie dalej i poznajcie mój przepis na ich przygotowanie. 😛
Rurki z kremem budyniowym – składniki
Na ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 kostka margaryny lub masła
- 8 żółtek
- 35 g cukru pudru
- 4 łyżeczki amoniaku spożywczego (ja użyłam proszku do pieczenia)
- 1/4 szkl. mleka
- 250 ml śmietany
- zapach waniliowy
Na krem:
-
3 całe jajka
- 1 kostka masła śmietankowego
- 1 szkl. cukru
- 125 g mąki
- 1 szkl. mleka
- zapach waniliowy
- odrobina spirytusu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- metalowe foremki do rurek
- szpryca do tortów
- radełko do cięcia ciasta
- tłuszcz do smarowania foremek do rurek
Rurki z kremem budyniowym – przygotowanie
Ciasto:
Mąkę posiekać z margaryną. Nie dodajemy od razu całego kilograma, będziemy mieć później do podsypywania przy zagniataniu. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do miski z mąką dodać sparzony amoniak (lub proszek do pieczenia), śmietanę, mleko, zapach i utarte żółtka – zagnieść. Ciasto powinno być ścisłe. Jeśli użyliśmy amoniaku ciasto należy schłodzić przez kilka godzin. Ja użyłam proszku do pieczenia i chłodziłam ok. godziny – w zupełności wystarczy.
Po schłodzeniu ciasto kroimy na kawałki i wałkujemy na cienkie kwadraty. Kroimy radełkiem na cienkie paski i zawijamy na posmarowane tłuszczem foremki. Obtaczamy z jednej strony w cukrze i układamy na blaszce na papierze do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy rurki 15 min.
Krem:
3 całe jajka roztrzepać ze szklanką cukru i zalać szklanką wrzącego mleka. Ogrzewamy na małym ogniu i ciągle mieszając dosypujemy mąkę, żeby krem nam zgęstniał. Mieszamy i podgrzewamy do pojawienia się pierwszych bąbelków. Jeśli jest taka potrzeba (dużo grudek) trzeba masę przetrzeć przez sito. Studzimy i dodajemy kilka kropel zapachu waniliowego i troszkę spirytusu. Kostkę masła śmietankowego ucieramy w misce dodając stopniowo ostudzoną masę jajeczną.
Gotową masą napełniamy szprycę do tortów i nadziewamy rurki. Gotowe!
Jeśli lubicie takie słodkości polecam też przepyszne rogaliki z czekoladą:
Brak komentarzy