Rogaliki z czekoladą – pyszna i słodka przekąska
Rogaliki z czekoladą to przepyszne małe co nieco, które uwielbiają wszyscy: mali i duzi. Robienia rogalików nauczyła mnie moja mama i dzięki temu robię je teraz niemal z zamkniętymi oczami. Ciasto na nie jest na tyle uniwersalne, że można je nadziać, czym tylko się chce. Z czekoladą, marmoladą, twarożkiem… zawsze smakują rewelacyjnie. Wychodzą mięciutkie, lekko kruche, pachnące, a żeby były jeszcze lepsze możemy je posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Wariacji i kombinacji może być wiele, ja dziś dzielę się z Wami rogalikami z czekoladą, bo tak akurat tym razem wybrali moi domownicy. Zapraszam. 😛
Rogaliki z czekoladą – składniki
Składniki na te pyszności są łatwo dostępne w każdym sklepie. Podejrzewam, że Każda Pani Domu znajdzie je w swojej kuchni. 🙂
- 1 kostka miękkiej margaryny
- 3 dag drożdży
- pół szklanki mleka
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- mąki ile ciasto zabierze (1 kg na pewno)
- krem czekoladowy, np. Nutella
Rogaliki z czekoladą – przygotowanie
Mleko delikatnie podgrzewamy, aby było letnie i rozpuszczamy w nim drożdże. Trzeba uważać, żeby mleko nie było za gorące, żeby drożdże się nie zaparzyły.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę składników: jajko, margarynę, śmietanę, cukier, sól i wlewamy drożdże rozpuszczone w mleku.
Wyrabiamy ręką ciasto aż będzie jednolite i będzie odchodzić od miski. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Wyjmujemy ciasto, odrywamy część, wałkujemy na kształt okręgu. Kroimy radełkiem na trójkąty, jak pizzę. Na szerszą część trójkąta nakładamy łyżeczkę kremu czekoladowego (może być więcej, ile chcecie :P). Formujemy rogaliki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, pieczemy ok 25-30 min.
Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem, jak kto lubi. 😛 Smacznego!
P.S. Dajcie znać, jakie jest Wasze ulubione nadzienie do rogalików?
Brak komentarzy