Muffiny czekoladowe z bananem
Mmm…muffiny czekoladowe brzmią słodko i pysznie, a z dodatkiem banana to już w ogóle wypas. Uwielbiam te babeczki i myślę, że warto dla nich zgrzeszyć. Robię je przynajmniej raz w miesiącu. Uwielbiają je wszyscy i znikają w natychmiastowym tempie wszędzie, gdzie się pojawią. Wychodzą miękkie, wilgotne i aromatyczne. Polecam, zachwycicie się nimi tak, jak ja. Polecam, niżej przepis. 😛
Muffiny czekoladowe z bananem – składniki
Przepis powinien wystarczać na 12-18 muffinek.
-
Źródło: Zdjęcie własne kostka masła (200g)
- dowolna czekolada (gorzka, mleczna, biała, ja używam z orzechami)
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, jeśli nie mamy 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 300 g mąki
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 2 duże jaja
- 200 ml mleka
- 2-3 banany
- foremki do muffinek (papilotki)
- forma na babeczki, jeśli macie można przygotować od razu dwie
Muffiny czekoladowe z bananem – przygotowanie

Krok 1. Zaczynamy od czekolady, którą trzeba pokroić na mniejsze kawałeczki. Masło wrzucamy do rondelka, rozpuszczamy i odstawiamy, żeby ostygło. Banana kroimy w kostkę.
Krok 2. Bierzemy miskę, do której przesiewamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i kawę zbożową. Dosypujemy cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie wszystko mieszamy i na razie odstawiamy.
Krok 3. Bierzemy kolejną miskę i wbijamy do niej jajka. Miksujemy na jednolitą masę z mlekiem i ekstraktem z wanilii (chyba, że wcześniej użyliśmy cukru wanilinowego to wtedy nie trzeba).

Krok 4. Składniki z obu misek delikatnie ze sobą łączymy szpatułką. Do suchych produktów dodajemy stopniowo masę jajeczną. Na koniec wlewamy roztopione i ostudzone masło. Na koniec wsypujemy kawałki czekolady. Mieszamy wszystko delikatnie do uzyskania jednolitej masy, tak żeby nie było widać mąki.
Krok 5. Papilotki wkładamy do foremek na blaszce do babeczek. Do każdej wkładamy pół łyżki masy, teraz po 3-4 kawałki banana i przykrywamy masą, znów ok. pół łyżki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C przez ok 25 minut. To czy muffinki są gotowe sprawdzamy przez wetknięcie patyczka, jeśli jest suchy – gotowe! 🙂
Życzę Smacznego! 😛
Jeśli lubicie słodkości z czekoladą polecam inne moje przepisy, np.:
Brak komentarzy