Muffiny jogurtowe z czekoladą
Kiedy przychodzi ochota na małe co nieco najlepiej wykorzystać szybkie i sprawdzone przepisy. Dzięki nim możemy w łatwy i przyjemny sposób wyczarować coś pysznego i słodkiego. U mnie najlepiej sprawdzają się muffiny. Ich przygotowanie zajmuje mi razem z pieczeniem jakieś 30 min. 😀 I dosłownie w kilka chwil mogę cieszyć się smakiem rozpływających się w ustach słodkości. Dziś mam dla Was szybciutki przepis na muffiny jogurtowe z czekoladą.
Muffiny jogurtowe z czekoladą – składniki
Dla ułatwienia do odmierzania niektórych składników możecie wykorzystać kubeczek po jogurcie (180 g). Ilości odmierzane takim kubeczkiem podam w nawiasie. 🙂
Ciasto
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki mąki pszennej (3 kubeczki) – +/- 200g
- 1 szklanka drobnego cukru (1,5 kubeczka) – ja użyłam brązowego, więc można dać go trochę mniej – +/- 170 g
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 3/4 łyżeczki sody
- 3 duże jajka
- 0,5 szklanki oleju (1 kubeczek)
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej cytryny lub kilka kropel zapachu cytrynowego
- tabliczka czekolady – dowolna (mleczna, gorzka, z orzechami)
Dodatkowo
- forma do muffinek
- papierowe papilotki
Muffiny jogurtowe z czekoladą – przygotowanie
Krok 1. Czekoladę kroimy w drobną kostkę.
Krok 2. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie mieszamy, żeby równomiernie się połączyły.
Krok 3. Do drugiej miski wbijmy jajka i dokładnie je roztrzepujemy. Dodajemy pozostałe składniki: jogurt, olej i otartą skórkę cytryny. Mieszamy do połączenia się składników w jednolitą masę.
Krok 4. Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche i mieszamy, najlepiej łyżką – nie mikserem! – do uzyskania jednolitej masy.
Krok 5. Na koniec wsypujemy czekoladę i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
UWAGA! Nie mieszajcie długo składników, ponieważ muffiny po upieczeniu mogą zrobić się gumowate.
Krok 6. Uzupełniamy masą papierowe papilotki – ok. 1 łyżka na papilotkę.
Krok 7. Muffiny pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
I gotowe! 😛 Upieczone muffiny najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu na dłużej zachowają świeżość.
Brak komentarzy