Kurczak w sosie śmietanowo-szpinakowym
Kurczak w sosie śmietanowo-szpinakowym z makaronem i serem to jedno z moich ulubionych dań. Dlaczego? Robi się je łatwo i szybko, a w dodatku nie znam nikogo komu, by nie smakował. 😛 Wymaga niewielu składników, a przygotowanie to czysta przyjemność. 🙂 Niżej dzielę się z Wami moją wersją tego pysznego dania. 🙂
Kurczak w sosie śmietanowo-szpinakowym – składniki
- pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg)
- przyprawa do kurczaka
- szpinak (świeży lub mrożony) – 200-250 g, jeśli lubicie możecie dodać więcej
- czosnek (3-4 ząbki)
- ser żółty (starkować ok. pół kostki)
- śmietana 18% (mała)
- pieprz
- sól
- makaron (dowolny, jaki akurat macie pod ręką) – ok. 250 g
- łyżka masła do smażenia
Kurczak w sosie śmietanowo-szpinakowym – przygotowanie
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, wg. instrukcji na opakowaniu.
- Kurczaka smażymy na złoto, ściągamy z patelni.
- Na tą samą patelnie dajemy łyżkę masła i podsmażamy na nim szpinak. Po chwili dodajemy przyprawy: czosnek, sól i pieprz. Chwilę smażymy aż szpinak zwiotczeje.
- Następnie do szpinaku dodajemy śmietanę, a później ser żółty. Jeśli nie chcecie, żeby śmietana Wam się zważyła, trzymajcie ją wcześniej w temperaturze pokojowej. Dodajcie też szczyptę soli i łyżkę mąki. Tak przygotowana jeszcze nigdy mi się nie zważyła. 🙂
- Sos dusimy chwilę, cały czas pamiętając o mieszaniu.
- Na koniec dodajemy do niego kurczaka – mieszamy.
- Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i gotowe! Można jeść. 🙂 Smacznego!
Mam nadzieję, że mój przepis się Wam spodoba. 🙂 Gwarantuję, że talerze i palce będą wylizane. 😛
Jeśli lubicie dania ze szpinakiem, polecam poniższy przepis na zdrowe babeczki:
A jeśli wolicie niecodzienne dania z kurczakiem zajrzyjcie do przepisu poniżej lub do książki Filmowe menu, naprawdę warto 😀
Brak komentarzy