Sałatka z makaronem ryżowym i szynką
Sałatka z makaronem ryżowym i szynką to doskonała propozycja, dla tych, którzy lubią szybkie i proste dania. Nadaje się doskonale na spotkanie z przyjaciółmi, jak i po prostu na pyszne danie na każdą porę dnia. Przygotowanie jest szybkie, składniki łatwodostępne, a sałatka pyszna. Zachęcam do skorzystania z przepisu. 🙂
Sałatka z makaronem ryżowym i szynką – składniki
Do zrobienia tej sałatki będziecie potrzebować składników, które bardzo łatwo znajdziecie w każdym sklepie.
- opakowanie makaronu ryżowego – nitki (mogą być też wstążki)
- szynka
- ser żółty
- szczypiorek
- czerwona papryka
- puszka fasoli czerwonej konserwowej
- puszka kukurydzy konserwowej
- majonez (można użyć zamiast niego jogurtu naturalnego)
- musztarda
- pieprz i sól
Sałatka z makaronem ryżowym i szynką – przygotowanie
Krok 1. Zaczynamy od przygotowania makronu ryżowego. Suchy makaron przekładamy do szerokiej miski, żeby cały leżał na dnie. Gotujemy wodę, zalewamy wrzątkiem tak, żeby woda wystawała lekko ponad poziom makaronu. Przykrywamy i czekamy ok. 10 min. Gdy makaron napuchnie odcedzamy, zalewamy zima wodą i odstawiamy.
Krok 2. Szynkę, ser żółty, szczypiorek, czerwoną paprykę kroimy w kostkę.
Krok 3. Kukurydzę i fasolę czerwoną otwieramy i odlewamy wodę.
Krok 4. Makaron ryżowy kroimy na krótsze paski i wrzucamy do miski. Dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę, ser żółty, szczypiorek i paprykę. Następnie wrzucamy fasolę i kukurydzę.
Krok 5. Do składników dodajemy kilka łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego, w zależności od tego, czego zdecydowaliśmy się użyć. Dodajemy też 2-3 łyżeczki musztardy i mieszamy, tak żeby wszystko się dokładnie połączyło. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz wszystko dokładnie łączymy. Odstawiamy do lodówki na jakiś czas, żeby składniki się „przegryzły”. I gotowe! Gwarantuję, że sałatka zniknie szybko z talerzy. Smacznego!
Jeśli lubicie dania z makaronem, polecam kurczaka w sosie śmietanowo-szpinakowym z pełnoziarnistym makaronem, przepis poniżej:
Brak komentarzy