Udka kurczaka w sosie pomidorowym z miodem
Udka kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem miodu to wspaniała alternatywa dla tradycyjnie przygotowywanych pałeczek. Mięso wychodzi, mięciutkie i delikatne i wprost rozpływa się w ustach. Ich przygotowanie jest łatwe, szybkie i przyjemne. Zapraszam do mojej kuchni. 🙂
Udka kurczaka w sosie pomidorowym – składniki
Aby przygotować te przepyszne pałeczki będziecie potrzebować:
Mięso i marynata:
- udka z kurczaka, mogą też być ćwiartki
- 4-5 łyżek oleju
- pół łyżeczko ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
Sos:
- 400 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
- 50 ml ketchupu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki miodu
- pieprz i sól do smaku
Do pieczenia:
- brytfanka, naczynie żaroodporne lub blaszka
- folia aluminiowa, jeśli nie macie, czym przykryć naczynia
- masło do wkrojenia do środka podczas pieczenia
Udka kurczaka w sosie pomidorowym – przygotowanie
Krok 1. Mięso myjemy i czyścimy, następnie wkładamy do miski. Mieszamy składniki marynaty i polewamy nią mięso. Dokładnie mieszamy, aby każde udko było dokładnie posmarowane, przykrywamy i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Krok 2. Po wyjęciu układamy pałeczki w brytfannie, a następnie wkrajamy kilka plasterków masła, żeby rozpuścilo się podczas pieczenia. Można też ułożyć je na kurczaku, mięso będzie delikatniejsze.
Krok 3. Przygotowujemy sos mieszając dokładnie wszystkie składniki: passatę, ketchup, oliwę, wyciśnięty przez praskę czosnek, miód, sól i pieprz. Podgrzewamy to na małym ogniu do momentu aż się zagotuje, a później odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Krok 4. Gotowym sosem polewamy mięso. Najlepiej zostawić sobie parę łyżek, żeby później podlewać mięso. Przykrywamy folią aluminiową.
Krok 5. Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC i pieczemy przez ok. godzinę, do miękkości. Co jakiś czas można podlewać mięso sosem.
Upieczone udka kurczaka idealnie skomponują się z ryżem lub ziemniakami. Polecam i smacznego!
Brak komentarzy