Kurczak z grilla – Filmowe menu
Kurczak z grilla, to danie, które znalazłam w nietypowej książce kucharskiej. Filmowe menu Andrew Rea to zbiór przepisów inspirowanych potrawami z filmów. Ich autor jest twórcą bestsellerowego kanału na YouTubie „Binging with babish”. Myślę, że wrócę do niej nie raz, bo jest w czym wybierać. Jeśli chcecie poznać przepis i dowiedzieć się o nim więcej koniecznie czytajcie dalej!
Kurczak z grilla – inspiracją był film Moonlight
Moonlight to film, który powstał w 2016 roku, jego reżyserem był Barry Jenkins (twórca, m.in. Gdyby ulica Beale umiała mówić). Obraz był inspirowany opowiadaniem Tarella Alvina McCraneya In Moonlight Black Boys Look Blue. Ten dramat opowiada o afroamerykańskim chłopcu imieniem Chiron, który jest gejem. Wychowuje się w biednej, patologicznej rodzinie w przestępczej dzielnicy Miami. Rządzą tam gangi i narkotyki. Wkrótce opiekę nad chłopcem przejmuje diler Juan i jego dziewczyna Teresa.
Moonlight choć moim zdaniem jest dość kontrowersyjny to wśród krytyków zebrał wiele pozytywnych opinii. Przytoczę jedną z wypowiedzi krytyczki Mirandy Wilkie, która uważa, że:
Moonliggh stanowi obok dramatu Tamte dni, tamte noce (2017) i tragi-horroru Rökkur (’17) − część nowej fali filmów o tematyce LGBT, które zapewniają queerowym postaciom odpowiedni kontekst fabularny oraz pełnokrwiste rysy osobowościowe.
Kurczak z grilla – przepis na pyszne danie
Kurczak z grilla inspirowany filmem Moonlight okazał się bardzo prosty w przygotowaniu. Warto przed przygotowaniem zapoznać się z całym przepisem, żeby moc przygotować sobie wszystko, co będzie potrzebne. Składniki potrzebne do niego są dość tanie i łatwo dostępne, więc na pewno nie będziecie mieć problemu z ich znalezieniem, a więc tak do przygotowania będą potrzebne:
4 piersi kurczaka bez skory, 4 ząbki czosnku, 4 limonki, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki oliwy, 2 szklanki długoziarnistego białego ryżu, 840ml plus 60 ml wody, 1 liść laurowy, 120 g tłustego boczku drobno posiekanego, 2 cebule: 1 drobno posiekana i 1 pokrojona w krążki, 1 zielona papryka, wypestkowana i drobno posiekana, 30 g czarnej fasoli moczonej przez noc, 2 łyżki oleju, 2 łyżki posiekanej kolendry*
Składników wystarczy na przygotowanie 4 porcji. Cały przepis znajdziecie na zdjęciu poniżej i w książce Filmowe menu, znajdziecie ją tutaj. Jeśli chcecie napiszcie do mnie to Wam go podrzucę. 😀 Smacznego!
Brak komentarzy