Qurrito domowe, a może quesadilla?
Qurrito domowe, a może quesadilla? Takie pytanie, bo zrobiłam takie fajne danie, ale w sumie sama nie wiem, któremu meksykańskiemu daniu jest bliższe. Może Wy mi pomożecie to określić? 😛 W sumie nieważne, jak to nazwiemy najważniejsze, że wyszło pyszne, a co jeszcze ważniejsze, jest mega sycące. Zapewniam, że Waszym dzieciom również przypadnie do gustu. 😛
Qurrito domowe – składniki
Aby przygotować to szybkie i proste danie, będziecie potrzebować kilku łatwo dostępnych produktów. W obecnej sytuacji chyba każdy ma jakąś puszkę w swojej szafce:
- placki do tortilli
- pierś z kurczaka
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- mozzarella
- ser żółty
- przecier pomidorowy (200-250 g)
- przyprawy: przyprawa do kurczaka, bazylia, oregano, tymianek, lubczyk, sól, pieprz
- olej do smażenia
Qurrito domowe – przygotowanie
Krok 1. Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do kurczaka.
Krok 2. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni i smażymy kurczaka na złoty kolor
Krok 3. Zalewamy kurczaka przecierem pomidorowym i dusimy w im kurczaka przez 5-10 min.
Krok 4. Do kurczaka z przecierem pomidorowym dodajemy kukurydzę, fasolę i mozzarellę – przyprawiamy bazylią, oregano, tymiankiem, lubczykiem, solą i pieprzem. Dusimy i mieszamy do rozpuszczenia się mozzarelli. Gotowy farsz zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Krok 5. Bierzemy suchą patelnię i rozgrzewamy ją. Kładziemy na nią placek do tortilli, który podgrzewamy lekko z obu stron. Na jednej ze stron układamy 2 plasterki żółtego sera na to farsz z kurczaka, przykrywamy drugą stroną i trzymamy tak przez krótką chwilę.
Krok 6. Gotowe qurrito zdejmujemy na talerz i gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy