Babeczki kokosowe z miodem
Tak, jakoś wyszło, że znów mnie naszło na babeczki. W obecnych okolicznościach postanowiłam sprawić sobie małą, słodką przyjemność. 🙂 Jeśli i Wy macie ochotę na małe co nieco i macie niezbędne produkty zróbcie sobie pyszne babeczki kokosowe z miodem. Przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i gotowe! Polecam. 🙂
Babeczki kokosowe z miodem – składniki
Przygotowanie tych babeczek wymaga kilku składników, które możliwe, że macie w swoich zapasach.
Ciasto:
- mleko – potrzebne będzie ok. 1 i 1/4 szklanki (ok. 310 ml)
- jajka – 2 duże sztuki
- wiórki kokosowe – 3 szklanki (ok. 230 g)
- cukier – pół szklanki (125 g), ja użyłam brązowego
- mąka – pół szklanki (70 g)
- miód – 1 i 1/4 łyżeczki, ja użyłam syropu z agawy
- proszek do pieczenia – ok. 2 łyżeczki
Dodatkowo:
- forma do muffinek
- papierowe papilotki
Babeczki kokosowe z miodem – przygotowanie
Krok 1. W pierwszej kolejności przygotowałam formę do muffinek. Do każdego otworu włożyłam jedną, papierową papilotkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Krok 2. Bierzemy rondelek, wlewamy do niego mleko i dodajemy miód. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu zagotowania. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3. W misce mieszamy pozostałe składniki: wiórki kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie delikatnie wlewamy ostudzone mleko i mieszamy.
Krok 4. Na koniec do masy dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Krok 5. Gotową masą uzupełniamy papilotki, tak mniej więcej po jednej łyżce, tak, aby babeczki miały miejsce do wyrośnięcia.
Krok 6. Uzupełnioną formę do muffinek wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25-30 minut. Czekamy do momentu aż babeczki się zarumienią.
I gotowe! Życzę wszystkim zdrowia i smacznego! 🙂
Polecam przepisy na inne pyszne muffiny i babeczki, które dla Was mam:
A może coś innego, sprawdźcie:
Brak komentarzy