Ciasteczka kokosowe z polewą czekoladową
Hej, hej, ostatki i Tłusty Czwartek za nami, ale mam nadzieję, że to nie koniec pieczenia u Was różnych słodkości. U mnie na pewno nie, ale postaram się troszkę ograniczyć. 😛 Od jakiegoś czasu chodziły za mną moje ulubione ciasteczka kokosowe z polewą czekoladową. Są pyszne, słodziutkie i szybko znikają z talerza. 😀
Jakiś czas temu robiłam kilka rodzajów ciasteczek i wszystkie znajdziecie tutaj. A dziś przypomnę Wam przepis na kokosowe. Są łatwe w przygotowaniu i z pewnością Was zachwycą. ;P
Ciasteczka kokosowe z polewą czekoladową – składniki

Do przygotowania tych kokosowych pyszności będziecie potrzebować:
- 20 dag wiórek kokosowych,
- 4 białka,
- 1/2 szkl. cukru (ja użyłam brązowego, trzcinowego),
- szczypta soli
Na polewę czekoladową:
- 1/4 kostki margaryny,
- 2 czekolady (jedna mleczna i jedna gorzka lub 2 mleczne)
- 2-3 krople oleju
- 4 łyżki wody
Ciasteczka kokosowe z polewą czekoladową – przygotowanie

Krok 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier.
Krok 2. Pianę łączymy delikatnie z wiórkami kokosowymi.
Krok 3. Gotowa masę wykładamy na blaszkę, najlepiej łyżką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 175°C przez 15 min.
Krok 4. Aby przygotować polewę czekoladową wszystkie potrzebne składniki: margarynę, czekoladę olej i wodę przekładamy do jednego naczynia i rozpuszczamy w kąpieli parowej. Po połączeniu się składników w jednolitą masę odstawiamy do przestudzenia.
Krok 5. Przestudzone ciastka polewamy masą czekoladową i gotowe! Można zajadać.
Ciasteczka smakują najlepiej z ulubioną kawą. A jakie ciastka Wy lubicie najbardziej? Koniecznie podzielcie się ze mną w komentarzach. 😀
A ja od siebie polecę Wam jeszcze inne ciastka:
Brak komentarzy