Mięsne gniazdka z pieczarkami i serem
Masz już dość zwykłych kotletów mielonych?A może chcesz po prostu przyrządzić coś nowego? Mam dla Ciebie wspaniałą alternatywę: mięsne gniazdka z pieczarkami i serem. Pyszne danie, które z pewnością zachwyci Twoich domowników. Smaczne, że palce lizać! 😛
Mięsne gniazdka z pieczarkami i serem – składniki
Do przygotowania będziesz potrzebować:
Masa mięsna:
- 500 g dowolnego mięsa mielonego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 całe jajka
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka słodkiej, proszkowanej papryki
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 2 płaskie łyżeczki musztardy
- pół szklanki bułki tartej
Farsz pieczarkowy:
- 300 g pieczarek
- 2-3 cebule
- 200 ml śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- masło do smażenia
A także żółty ser: starkowany lub w plastrach – dowolnie.
Mięsne gniazdka z pieczarkami i serem – przygotowanie
Krok 1. Do miski wrzucamy mięso mielone. Potem wbijamy jajka i dodajemy przyprawy, musztardę, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę i odstawiamy na krótki czas do lodówki.
Krok 2. Teraz możemy zabrać się za przygotowanie farszu. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią łyżkę masła.
Krok 3. Gdy masło się lekko podgrzeje na patelni wrzucamy na nią cebulę. Podsmażamy aż zmięknie. Następnie na patelni powinny wylądować pieczarki Wszystko smażymy do momentu aż większość wody wyparuje.
Krok 4. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę i doprawiamy sola i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy aż zgęstnieje i odstawiamy.
*Ciekawostka: Żeby śmietana się Wam nie zważyła powinna być wcześniej wyjęta z lodówki, żeby nabrała temperatury pokojowej. Warto też dodać do niej szczyptę soli i łyżkę mąki. 🙂
Krok 5. Piekarnik rozgrzewamy do 220ºC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy mięso, dzielimy na cztery, mniej więcej, równe części i formujemy z nich gniazdka. Układamy je na blaszce. Każde gniazdko wykładamy pieczarkowym farszem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min.
Krok 6. Wyciągamy upieczone gniazdka i posypujemy serem. Wkładamy znów i pieczemy jeszcze 5-10 min.
Krok 7. Gotowe podajemy z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. U mnie: kapusta i frytki. Wyszło przepyszne, więc i Wam życzę smacznego!
A jakie Wy macie pomysły na mięso mielone? Jakie danie jest Wasze ulubione? Ja polecam jeszcze:
Brak komentarzy