Pierś z kurczaka z pieczarkami i serem
Mam dziś dla Was kolejny fajny przepis na niestandardowe kotlety z kurczaka. Tym razem przykryte smażonymi pieczarkami z cebulą i żółtym serem. Jeśli nie macie pomysłu na szybkie i łatwe, a zarazem pyszne danie, koniecznie po niego sięgnijcie. Gwarantuję, że zachwycicie swoich gości i domowników. Mięso wychodzi mięciutkie i rozpływa się w ustach, a dodatki sprawiają, że szybko zniknie z talerzy. Polecam! Łapcie przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami i serem!
Pierś z kurczaka z pieczarkami i serem – składniki
Do przygotowania tego prostego i pysznego dania będziecie potrzebować:
- pierś z kurczaka – podwójna
- pieczarki – 200g
- cebula
- majonez
- ser żółty – 200g
- przyprawa do kurczaka
- masło do smażenia
Dodatkowo:
- naczynie żaroodporne, brytfanka lub blaszka
Pierś z kurczaka z pieczarkami i serem – przygotowanie
Krok 1. Kurczaka pokroić, tak jak na kotlety. Rozbić je delikatnie tłuczkiem, najlepiej włożyć sznycle do woreczka foliowego i tak rozbijać. Każdego oddzielnie obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić do lodówki.
Krok 2. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Patelnie rozgrzewamy, dajemy łyżkę masła i smażymy na nim przygotowane pieczarki i cebulę aż cała woda wyparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3. W naczyniu żaroodpornym/brytfance lub blaszce ułożyć przyprawione kotlety. Na każdym położyć łyżkę majonezu, rozsmarować. Następnie układamy przestudzone pieczarki z cebulką. Później ułożyć ser żółty plastrami lub starty, jak wolicie.
Krok 4. Przygotowaną pierś z kurczaka z dodatkami zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170-180°C przez 20-30 min.
Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! 😛
Jeśli lubcie kotlety z kurczaka w nietradycyjnej formie polecam mój inny przepis, znajdziecie go poniżej:
I jeszcze taki przepis na super kurczaka:
A może domowa tortilla?:
Brak komentarzy