Karnawał wielkimi krokami zbliża się do końca, więc trzeba, jak najlepiej wykorzystać czas i upiec sobie, jakieś słodkie pyszności. Dziś mam dla Was klasyczne ciasto w troszkę zmodyfikowanym formacie. Przed Wami smakowity murzynek z masą mascarpone! Wilgotny, miękki, po prostu rozpływa się w ustach. Jeśli również chcielibyście delektować się jego smakiem łapcie przepis, z pewnością skradniecie nim serca swoich domowników.
Murzynek z masą mascarpone – składniki
Do przygotowania tej wersji murzynka będziecie potrzebować:
Na ciasto:
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 300 g cukru, ok. 1,5 szklanki (jeśli tak, jak ja używacie w kuchni brązowego cukru, można dodać go mniej)
- 230 g mąki pszennej, ok. 1,5 szklanki
- 125 ml mleka lub wody, ok. 0,5 szklanki
- 4 jajka
- 3 czubate łyżki kakao
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Z tego przepisu wychodzi mi najlepszy murzynek, jest przepyszny już sam w sobie i nie potrzebuje żadnych dodatków. Jednak raz na, jakiś czas dla odmiany przekładam go różnymi masami, tak jak dziś mascarpone. 🙂
Na masę mascarpone:
- śmietanka 30% lub 36%, ok. 500 ml
- serek mascarpone
- 4 czubate łyżki cukru pudru
Opcjonalnie można przygotować sobie również, jakąś posypkę – u mnie czekoladowa. Potrzeba też będzie woda z cytryną do nasączenia ciasta.
Murzynek z masą mascarpone – przygotowanie
Ciasto:
Krok 1. Bierzemy garnuszek, najlepiej taki z nieprzywierającą powłoką. Przelewamy do niego mleko/wodę – dosypujemy cukier i kakao. Stawiamy na ogniu i ciągle mieszając trzeba zagotować. Do gorącej masy wrzucamy masło/margarynę i mieszamy do momentu aż się cała rozpuści. Jednolitą masę odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2. W oddzielnej misce przygotowujemy suche składniki: przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 3. Teraz przyszedł czas na jajka. Przed użyciem najlepiej sparzyć je wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i odstawiamy, przydadzą nam się później. Żółtka natomiast dorzucamy do ostygniętej, kakaowej masy i łączymy za pomocą trzepaczki lub miksera.
Krok 4. Do masy stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do mieszenia i łączymy mikserem lub trzepaczką.
Krok 5. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy aż do uzyskania jednolity masy.
Krok 6. Gotowe ciasto przelewamy do formy, ja użyłam kwadratowej. Pieczemy w temperaturze 180ºC, ok. 45 min. do suchego patyczka.
Krok 7. Upieczone i ostudzone ciasto przekrajamy na pół i nasączamy wodą z cytryną.
Masa mascarpone:
Krok 1: Do miski przekładamy śmietankę i serek mascarpone, ubijamy. Można dodać oba składniki od razu, nie zważą się. 🙂
Krok 2. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder.
Krok 3. Gotową masę wstawiamy na trochę do lodówki. Najlepiej przygotować ją, jak wstawimy murzynka do pieczenia.
Złożenie całości:
Krok 1. Na dolną część rozkrojonego murzynka wykładamy 3/4 masy, rozprowadzamy równomiernie.
Krok 2. Przykrywamy wierzchem. Na górną część wykładamy resztę masy, rozprowadzamy równomiernie i dekorujemy. Ja użyłam czekoladowej posypki. Smacznego!
Jeśli lubicie takie przekładańce, a przede wszystki kokos, polecam Wam Rafaello, równie pyszne i łatwe w przygotowaniu, przepis znajdziecie poniżej:
Brak komentarzy