Muffiny waniliowe z czekoladą i bananem
Uwielbiam muffiny! Potrzeba niewiele składników, można robić różne, własne wariacje, a co najważniejsze – są przepyszne! Dziś mnie naszło na klasykę, więc machnęłam na szybko muffiny waniliowe z czekoladą i bananem. Pisząc ten artykuł właśnie się nimi zajadam. Mmm…pyszota! Łapcie więc przepis na najprostsze muffinki. 🙂
Muffiny waniliowe z czekoladą i bananem – składniki
Do przygotowania tych pyszności będziecie potrzebować:
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 jajko
- pół szklanki oleju (może być też roztopiona kostka masła)
- szklanka mleka
- tabliczka mlecznej czekolady
- banan
Dodatkowo
- forma do muffinek
- papierowe papilotki
Muffiny waniliowe z czekoladą i bananem – przygotowanie
Krok 1. Czekoladę kroimy w maleńką kosteczkę, a banana w plasterki lub kostkę, dowolnie.
Krok 2. Mieszamy w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
Krok 3. Do suchych składników dodajemy pozostałe składniki: jajko, olej, mleko i aromat waniliowy. Wszystko mieszamy razem do uzyskania jednolitej masy, ale nie za długo, żeby ciasto dobrze wyrosło.
Krok 4. Na koniec wsypujemy pokrojoną w kostkę czekoladę i delikatnie łączymy ją z masą.
Krok 5. Bierzemy formę do muffinek, w każdym otworze umieszczamy papierową papilotkę. Każdą z nich uzupełniamy ciastem, tak, aby zostawić miejsce do wyrośnięcia, ok. 1 cm. Ja wkładam na oko jedną łyżkę. 🙂
Krok 6. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Muffiny pieczemy, ok. 20-25 min., do momentu aż się zarumienią a patyczek będzie suchy.
I gotowe! Mam nadzieję, że wyjdą Wam tak smaczne, jak moje. Koniecznie pochwalcie się swoimi ulubionymi babeczkami. 😛
A ja polecę Wam również inne moje słodkie pyszności:
Brak komentarzy