Tuńczyk w sosie pomidorowym z warzywami
Każdy z nas rzadziej robiąc zakupy ma w swojej kuchni produkty o różnym terminie przydatności. Ja przed kolejną podróżą do sklepu baczniej przyglądam się temu, czego mi brakuje i co muszę uzupełnić. Po ostatnich porządkach znalazłam kilka produktów, które postanowiłam połączyć w jedno dość nietypowe danie, a mianowicie powstał całkiem smaczny dodatek do makaronu, bądź ryżu: tuńczyk w sosie pomidorowym z warzywami!
Zapewne nie każdemu posmakuje, ale polecam je tym, którzy przede wszystkim lubią tuńczyka i tym, którzy szukają prostych rozwiązań na sycący obiad. Zainteresowani? Łapcie mój przepis, może posmakuje i Wam. 😀
Tuńczyk w sosie pomidorowym z warzywami – składniki
Na wstępie zaznaczę, że składniki możecie dowolnie modyfikować, ja podam, czego użyłam u mnie. 🙂
- 2x tuńczyk w puszce w sosie własnym, najlepiej w kawałkach
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- warzywa mrożone: u mnie marchewka, brokuł i kalafior
- groszek w puszce
- passata pomidorowa lub przecier pomidorowy lub sos do spaghetti
- sól, pieprz do smaku
- makaron lub ryż
- olej lub masło do smażenia
Tuńczyk w sosie pomidorowym z warzywami – przygotowanie
Krok 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle lub oleju do momentu aż się zeszkli. Jednocześnie w oddzielnym garnku możemy wstawić do gotowania makaron lub ryż.
Krok 2. Gdy cebula będzie już zeszklona dorzucamy na patelnię mrożone warzywa i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie.
Krok 3. Otwieramy tuńczyka i wrzucamy na patelnię, to samo robimy z groszkiem – chwilę smażymy.
Krok 4. Na koniec wlewamy passatę, chwilę dusimy i gotowe!
Danie sycące, dla miłośników tuńczyka – może nie wybitne, ale całkiem smaczne. Spróbujcie z własną kompozycją warzyw. Dajcie koniecznie znać, jak Wam wyszło. 🙂
Brak komentarzy